Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony w winie z sosem musztardowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 70 dag
kardamon 1 szczypta
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
Musztarda rosyjska Prymat 3 łyżeczki
wino 100 ml
bulion 100 ml
mąka pszenna 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony w winie z sosem musztardowym

Kroki postępowania

1
Królika (część przednią oraz część tylną) trzymam dobę w marynacie cebulowo-czosnkowej (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/257957/marynata-cebulowo-czosnkowa-do-krolika.html).
Krok 1 - Królik duszony w winie z sosem musztardowym foto
2
Zamarynowane mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię. Wraz z cebulą , czosnkiem i olejem z marynaty smażę kilka minut, aż mięso osiągnie złoty kolor.
Krok 2 - Królik duszony w winie z sosem musztardowym foto
3
Dolewam bulionu (bulion gotowałem na kościach króliczych, ale można użyć nawet tego z kostki) i wina. Przyprawiam ziołami, kardamonem oraz kolendrą. Mieszam i duszę około 40-50 minut. Podczas duszenia można częściowo uchylić pokrywkę, aby sos częściowo wyparowywał.
Krok 3 - Królik duszony w winie z sosem musztardowym foto
4
Uduszone mięso wyjmuję i odkładam na bok.
Krok 4 - Królik duszony w winie z sosem musztardowym foto
5
Do sosu dodaję bardzo ostrą musztardę. Ja dodałem musztardę rosyjską.
Krok 5 - Królik duszony w winie z sosem musztardowym foto
6
Całość zagęszczam mąką.
Krok 6 - Królik duszony w winie z sosem musztardowym foto
7
Chwilę podgrzewam ewentualnie odparować nadmiar wody i gotowe.
Krok 7 - Królik duszony w winie z sosem musztardowym foto
8
Mięso możemy podawać polane samym sosem musztardowym lub jeszcze włożyć, je do sosu i chwilkę poddusić.
Krok 8 - Królik duszony w winie z sosem musztardowym foto
9
Podałem z frytkami z topinambura (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/258323/frytki-z-topinambura.html). Smacznego.
Krok 9 - Królik duszony w winie z sosem musztardowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 30.11.2012 00:39
bardzo dawno nie jadłam królika a ten przepis rewelacyjny,pycha
Katarzyna/kate1980 23.11.2012 22:52
świetny
treonina 23.11.2012 21:25
świetna potrawa!
Anna169Hosz 23.11.2012 13:44
Pyszny.
ziutula
ziutula 21.11.2012 23:31
też królika wieki nie jadłam, kiedyś wujek sprawiał królika i go przyrządzał a mięso się rozpływało w ustach...
medi 21.11.2012 23:23
Jak dawno nie jadłam....super,o tak przepis mistrzowski:)
Sroczka 21.11.2012 23:23
A ja z chęcią z takiego przepisu skorzystam.
Beatris 21.11.2012 22:59
Gdybym była MS z czystym sumieniem poleciłabym ten przepis. Mistrzowska potrawa.
sylwia / sytofala 21.11.2012 22:47
czysta poezja dla kubków smakowych :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak