Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony w prawdziwkach

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Aromatyczny królik duszony ze świeżymi pachącymi lasem prawdziwkami będzie wspaniałą propozycją na wspólny rodzinny obiad lub smaczną kolację. Delikatne mięso idealnie komponuje się z dzikim smakiem prawdziwków oraz aromatyczną młodą marchewką.

Składniki:

Królik:

nogi z królika 2 sztuki
prawdziwki 30 dag
oliwa 3 łyżki
śmietana 2 łyżki
mąka 2 łyżki
cebula 1 główka
czosnek ząbki 2 ząbki
tymianek 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 2 szczypty
ziele angielskie 2 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście

Porada

Mięsko z królika można dzień wcześniej zamarynować w soli, pieprzu, zielu angielskim oraz liściu, by było jeszcze bardziej aromatyczne. Z powodzeniem można dodać również suszone grzyby leśne.

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony w prawdziwkach

Mięso oczyścić umyć, a następnie osuszyć. Doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz oprószyć suszonym tymiankiem. W naczyniu na rozgrzanej oliwie umieścić królika i powoli przysmażać tak, aby złapał lekko brązowy kolor.

Prawdziwki pokroić na grubsze plastry, mniejsze grzybki można pozostawić w całości, będą się pięknie prezentować w sosie. Pokroić cebulę w drobną kostkę oraz czosnek na plasterki. Do zarumienionego mięsa dorzucić cebulę, czosnek przemieszać. Kiedy cebula się zeszkli dorzucić pokrojone prawdziwki i lekko przemieszać. Całość lekko posolić i smażyć 5 -7 minut na średnim ogniu. Po chwili zalać mięso wodą i przykryć pokrywką.

Co jakiś czas należy sprawdzać ilość wody, w razie kiedy mięso zbyt mocno się przypiecze dolać wody i dusić do miękkości około 1-1,5 h.

Kiedy mięsko z królika będzie miękkie, należy wyciągnąć nóżki, a do sosu dodać zahartowaną wcześniej kwaśną wiejską śmietanę (ewentualnie 18% homogenizowaną) i zagotować mieszając. Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka, można zagęścić sos łyżką mąki pszennej rozmieszanej z wodą.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji sos doprawić pieprzem, dodać wyjęte wcześniej nóżki.

Podawać z kaszą gryczaną, lub kluseczkami ziemniaczanymi oraz duszoną na maśle marchewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak