Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królewska szarlotka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka cytrynowa 2 szt
śnieżka 2 szt
mleko 400 ml
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: królewska szarlotka

Białka ubijamy na sztywno dodając oba cukry, a następnie żółtka. Dodajemy mąka z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt.
Jabłka obieramy kroimy lub trzemy na tarce aż się rozparkotają - dodany ok 1/2 szkl cukru i galaretkę. - ostudzimy i wykładamy na biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki aby troszkę stężało. Między czasie ubijamy śnieżkę na koniec dodajemy tężejącą druga galaretkę cytrynową. "biały puch" wykładamy na jabłka i dowolnie ozdabiamy. Zazwyczaj robię esy floresy z roztopionej czekolady. Ciasto jest cudownie winne :)
Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 14.12.2013 09:47
Przepyszna szarlotka :)
Megg 04.12.2013 11:15
wspaniała szarlotka
monisia1977 04.12.2013 05:41
super ciacho
ppaulina 03.12.2013 16:45
musi być pyszne :)
Asiek93 03.12.2013 16:06
Kocham wszystkie ciasta z jabłkami :) musi być pyszne :)
Monia 03.12.2013 15:42
Ciekawie wygląda, a ciekawe jak smakuje :)
Marta1986 03.12.2013 14:19
fajne ciasto
Krzysztof15 03.12.2013 13:09
bardzo pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak