Królewiec z nutellą ze sliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto: mąka pszenna

    40 dag
  • jajko

    1 szt
  • miód

    2 łyżki
  • margaryna

    15 dag
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżka
  • cukier

    10 dag
  • masa: cukier

    15 dag
  • mleko 3,2%

    0,5 l
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • margaryna

    1 szt
  • jajka

    4 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • woda

    2 (ciepła)
  • Biszkopt

    3/4 szklanki
  • mąka krupczatka

    3/4 szklanki
  • krem czekoladowy

    1 (o smaku śliwkowym)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: margarynę posiekać z cukrem, dodać mąke, sode, miód, jajko zarobić ciasto, podzielić na 2 części i upiec dwa placki.

Biszkopt: ubić białka z cukrem, dodać żółtka i stopniowo resztę składników. Upiec

Masa: 0,3l mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszć z mąką i wlać do gotującego się mleka. Następnie dodawać stopniowo margarynę aż do całkowitego jej roztopienia się.

Przełożenie: placek z miodem posmarować nutellą żliwkową, zalać połową masy. Na to biszkopt i druga część masy. Na górę 2 placek z miodem, a całość można polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 30.12.2012 19:39
prawdziwe królewskie ciasto
Wafelek2601 20.05.2012 23:08
wyśmienite ciasto
Krystyna32 21.04.2012 08:26
pycha
caralajna 06.04.2012 19:58
świetny
fictor123 10.03.2012 09:02
extra
Ada-Gaba 29.01.2012 08:43
wspania?y
jerry1 17.01.2012 10:19
apetyczny bardzo
Dorota59 14.01.2012 22:51
z nutellą śliwkową-musi być pyszniutkie
Wacław 01.11.2011 18:50
wysmienite ,w sam raz do kawki !
iza15 17.09.2011 17:02
smaczniutki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat