Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
cukier 100 dag
margaryna 2 kostki
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 6 szt
mąka ziemniaczana 10 dag
ocet 1 łyżka
proszek do piecznia 1 łyżeczka
mleko 0,5 litra
cukier waniliowy 1 torebka
galaretki w proszku 2 opakowania
sok z całej cytryny
jabłka 1,5 starte

Przepis i sposób przygotowania na: Królewiec

Ciasto kruche: 40dag mąki, 10dag cukru, 1 łyżkę sody wymieszać. Dodać do tego stopioną margarynę z miodem oraz 2 jajka. Ugnieść surowe ciasto. Dać na 2godziny do lodówki, później upiec z tego 2 kruche placki.

Biszkopt: Ubić biszkopt z 4 jajek, dodać do tego 15dag cukru (aż do rozpuszczenia), dodać10dag mąki, 5 dag mąki ziemniaczanej, łyżkę octu i łyżeczkę proszku do pieczenia Pieć w temp 180stopni aż do zarumienienia.

Masa: Ugotować krem z 0,5 litra mleka, 15 dag cukru, 1 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżki mąki zwykłej (do tego cukier waniliowy). Zimny krem zmiksować z 1 kostką margarny.

Masa jabłkowa: podsmażyć jabłka z 1 szklanką cukru i 1 szklanką wody, do gorącc dodać 2 opakowania galaretki i sok z cytryny.

Ciasto przełożyć tak jak na zdjęciu - można zrobić polewę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 03.06.2011 07:25
smacznie wygląda i jest wysokie to plus :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak