Przepis i sposób przygotowania na: Królewiec
2 jaja
1/3 szkl cukru
1/3 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Kolejno dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.Wszystko wymieszać łyżką drewnianą. Piec na 150 stopni ok. 20 minut.
Kruche ciasto ;
40 dag mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu
160 g masła
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i upiec w 150 stopniach przez ok. 20 minut.
Masa ;
70 ml mleka
2 budynie śmietankowe
galaretka cytrynowa
kostka masła 200 g
Odlać 0,5 szkl mleka i w nim rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z masłem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Kiedy budyń będzie ugotowany dodać galaretkę. Masę pozostawić do ostygnięcia i stężenia.
Przełożenie ;
Kruche ciasto + masa + biszkopt + masa + kruche ciasto.
Na wierzch zrobić polewę z czekolady lub użyć masy kajmakowej.