Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewiec

5.0
(64)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne ciasto miodowe przełożone kremem i biszkoptem.

Składniki:

Składniki na ciasto miodowe:

mąka 3 szklanki
cukier 0.75 szklanki
jajko 1 sztuka
miód 3 łyżki
margaryna 150 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Składniki na biszkopt:

jajko 4 sztuki
mąka 0.75 szklanki
cukier 0.75 szklanki
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa budyniowa:

mleko 3 szklanki
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 250 gramów

Polewa:

czekolada biała 150 gramów
śmietana kremówka 150 gramów

Porada

Budyń, którym przekładamy ciasto musi być gorący. Dzięki temu ciasto miodowe zmięknie i całość będzie można łatwo kroić. Ciasto po złożeniu musi spędzić noc w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Królewiec

Ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Każdą z części cienko rozwałkowujemy i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Następnie do masy przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tej samej formy w której, piekliśmy ciasto miodowej lub drugiej o takich samych wymiarach, posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Masa budyniowa: Obydwie mąki rozrabiamy w 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. a kiedy się zagotuje dodajemy mieszankę z mąki. Gotujemy budyń. Kiedy zgęstnieje dodajemy kawałki masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Gorącym budyniem przekładamy ciasto.
Polewa czekoladowa: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, polewamy wierzch ciasta.
Blat z ciast miodowego przekładamy połową gorącej masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem, nakładamy pozostałą część budyniu i przykrywamy drugim blatem miodowym. Wierzch polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak