Królewiczek z wkładką biszkoptową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Puszyste, mięciutkie ciasto miodowe przełamane masą budyniową, a pośrodku wilgotny biszkopt.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto miodowe:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • jajka

    1 sztuka
  • cukier

    0.7 szklanki
  • tłuszcz

    15 dag
  • miód sztuczny lub naturalny

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczki

Biszkopt:

  • jajka

    5 szt.
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa budyniowa:

  • mleko

    0.5 litra
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    2 łyżki

Polewa kakaowa:

  • margaryna

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto miodowe: Z podanych składników zagnieść 2 placki i piec osobno przez ok 20 minut w 180°C.

2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec ok 25 minut w 175°C.

3. Masa budyniowa: Ugotować budyń z mleka, cukru, mąki i budyniu. Do gorącego włożyć margarynę, rozpuścić. Przekładać ciasta gorącą masą.

4. Polewa kakaowa: margarynę rozpuścić z cukrem i kakao.

Przełożenie:
Ciasto miodowe - masa budyniowa gorącą - biszkopt - masa budyniowa gorącą - ciasto miodowe - polewa kakaowa - wiórki kokosowe.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy ciasta dobrze nasiąkną masą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat