Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewiczek z wkładką biszkoptową

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Puszyste, mięciutkie ciasto miodowe przełamane masą budyniową, a pośrodku wilgotny biszkopt.

Składniki:

Ciasto miodowe:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier 0.7 szklanki
tłuszcz 15 dag
miód sztuczny lub naturalny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczki

Biszkopt:

jajko 5 szt.
mąka pszenna 0.5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa budyniowa:

mleko 0.5 litra
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
cukier 0.5 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
budyń waniliowy 2 łyżki

Polewa kakaowa:

margaryna 3 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Królewiczek z wkładką biszkoptową

1. Ciasto miodowe: Z podanych składników zagnieść 2 placki i piec osobno przez ok 20 minut w 180°C.

2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec ok 25 minut w 175°C.

3. Masa budyniowa: Ugotować budyń z mleka, cukru, mąki i budyniu. Do gorącego włożyć margarynę, rozpuścić. Przekładać ciasta gorącą masą.

4. Polewa kakaowa: margarynę rozpuścić z cukrem i kakao.

Przełożenie:
Ciasto miodowe - masa budyniowa gorącą - biszkopt - masa budyniowa gorącą - ciasto miodowe - polewa kakaowa - wiórki kokosowe.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy ciasta dobrze nasiąkną masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak