krokodylki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2,5 kg ogórków

  • 1,5 główki czosnku

  • 4 łyżki soli grubej

  • 2 łyżeczki chilli

  • 1,5 szklanki octu

  • 0,5 kg cukru

  • olej

    8 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nieobrane ogórki przekroić wzdłuż na cztery części, zasypać solą i odstawić na 12 godzin. Odlać wodę, posypać chilli. Rozgnieść czosnek, zagotować w oleju, polać gorącym ogórki. Zagotować ocet z cukrem, polać ogórki i odstawić na 12 godzin. Nałożyć w słoiczki i pasteryzować od momentu zagotowania 2 minuty.
Z tej ilości wyszło mi 5 słoików dżemowych o pojemności 330 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
basiulka20088 04.10.2010 17:41
ja kroiłam na plasterki dla dzieci tak lepiej:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat