Krokodyl faszerowany mięsem mielonym i grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    560 g
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    1 łyżecz.
  • sól

    1 łyżecz.
  • mleko ciepłe

    250 ml
  • masło stopione

    100 ml
  • mięso mielone

    350 g
  • cebula

    2 szt.
  • olej

    1 łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sos sojowy

    1/2 łyżecz.
  • drożdże suche

    7 g
  • grzyby suszone

    220 ugotowane
  • jajko

    1 roztrzepane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokodyl faszerowany mięsem mielonym i grzybami foto
Ciasto: Do miski przesiewam mąkę z solą, dodaję suszone drożdże i cukier, mieszam. Do miski ze sypkimi składnikami wlewam ciepłe mleko, dokładnie mieszam. Wbijam jajko i zagniatam. Na koniec wlewam roztopione i ostudzone masło i wyrabiam na gładkie ciasto. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowuję farsz.
Krok 2 - Krokodyl faszerowany mięsem mielonym i grzybami foto
Farsz: Cebule obieram i drobno siekam, szklę na rozgrzanym oleju na patelni. Dodaję mięso mielone i smażę przez kilka minut. Na koniec dodaję pokrojone, ugotowane grzyby suszone. Doprawiam całość do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dokładnie mieszam i odstawiam farsz do ostudzenia.
Krok 3 - Krokodyl faszerowany mięsem mielonym i grzybami foto
Wyrośnięte ciasto wałkuję na prostokąt, nożem odcinam brzegi i przekładam prostokątny placek na dużą blachę z piekarnika na papier do pieczenia. Na środek ciasta kładę farsz, a boki nacinam nożem w ukośne paski.
Krok 4 - Krokodyl faszerowany mięsem mielonym i grzybami foto
Paski ciasta przeplatam tak aby zakryć farsz. Z jednej strony formuję z ciasta głowę, a z drugiej ogon krokodyla, który lekko zawijam w bok.
Krok 5 - Krokodyl faszerowany mięsem mielonym i grzybami foto
Małymi nożyczkami wykonuję łuski i zęby. Z reszty ciasta robię oczy i łapki. Całą powierzchnię smaruję roztrzepanym jajkiem. Wykałaczką odchylam przyklapnięte wypustki i zęby oraz wykonuję otworki w nosie i uśmiech.
Krok 6 - Krokodyl faszerowany mięsem mielonym i grzybami foto
Wstawiam blachę z ciastem do nagrzanego do 200*C piekarnika na 10 minut, po czym obniżam temperaturę pieczenia do 180* i piekę jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmuję krokodyla z piekarnika, pozostawiam na 5-10 minut, aby nieco wystygł i kroję na mniejsze części. Podaję potrawę z ulubionymi sosami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 14.09.2016 10:20
fajny pomysł
Barbara13 05.05.2014 10:07
ale cudo :)
Lidzia 03.04.2014 15:41
Super smaczny krokodylek.
Kasiaaa 01.04.2014 17:04
Ale super! :)
[email protected] 01.03.2013 23:00
krokodyl wymiata
marta1371 16.02.2013 19:30
Super pomysł,gratuluję
Iwona15 22.01.2013 22:43
super
Joanna83 14.01.2013 23:56
Ale świetny!
Renataj 14.01.2013 22:55
Rewelacja.
iziona 14.01.2013 21:55
Kapitalny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat