Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety ziemniaczane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
olej do smażenia
parówki 3-4 sztuki
ser żółty 20 dkg
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety ziemniaczane

Zimne,ugotowane i utłuczone ziemniaki zmiksować mikserem z jajkami,
dodać przyprawy i mąkę.
Ma wyjść lepka, łatwo formująca się masa.
Rękoma zwilżonymi wodą formujemy placuszki kładąc na nie kawałek parówki i żółtego sera.
Zaklejamy formując zgrabne "krokieciki"
Panierujemy cienko w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.

Jako nadzienie można użyć usmażonych pieczarek, ugotowane lub usmażone mięso,
lub bez nadzienia polewając sosem, gulaszem lub podsmażoną cebulką ze skwarkami.
Możliwości jest całe mnóstwo.
Ja podałam z sosem śmietanowo-majonezowym z odrobina ketchupu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M. Monroe 04.01.2013 23:25
bajka!
Bernadeta1 29.12.2012 19:03
takich krokietów nie robiłam,pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak