Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem

Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto naleśnikowe

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mleko

    1/2 szkl
  • woda

    1/2 szkl
  • jajko

    2 szt
  • młody jęczmień sproszkowany

    2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    szczypta

Nadzienie

  • ziemniaki ugotowane

    70 dag
  • twaróg półtłusty

    30 dag
  • cebula

    1 szt
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
  • pomidory suszone Smak

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku

Dodatkowo

  • jajko

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem foto
Jajka ze szczyptą soli zmiksować.
Krok 2 - Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem foto
Dodać mleko, wodę, mąkę i zmielony młody jęczmień.
Krok 3 - Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem foto
Wszystko razem dokładnie zmiksować, pozostawić na pól godziny. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.
Krok 4 - Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem foto
Nadzienie:
Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Krok 5 - Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem foto
Do ziemniaków dodać cebulę, pokruszony ser, pokrojone pomidory i posiekany szczypior.
Krok 6 - Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem foto
Doprawić do smaku, wymieszać.
Krok 7 - Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem foto
Posmarować naleśniki, zawinąć brzegi i zwijać.
Krok 8 - Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem foto
Panierować w jajku, bułce tartej i rumienić na rozgrzanym oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

KORAL 01.07.2017 15:42
bardzo smaczne :)
Grazyna0211 01.07.2017 13:52
smaczne krokiety
Justi2401 01.07.2017 13:32
Wyglądają bardzo apetycznie.
gosia56 01.07.2017 12:48
super pomysł
anka1988 01.07.2017 09:57
bardzo fajna propozycja, te nadzienie extra!
Krystyna32 01.07.2017 09:56
bardzo smaczne
mirosława4 01.07.2017 09:12
apetyczne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat