Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z prawdziwkami i kapustą Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

naleśniki

mąka pszenna 4 szk
mleko 4 szk
woda gazowana 2 szk
jajko 2 szt
sól do smaku

nadzienie

prawdziwki 800 g świeżych
kapusta kiszona 500 g
cebula 1 szt duża
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
sól do smaku
olej 4 łyżki

panierka

płatki orkiszowe 1 szk
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szk

dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z prawdziwkami i kapustą Zewy

Prawdziwki oczyścić, szybko opłukać i ugotować.
W trakcie gotowania usuwać pianę jak się będzie tworzyła.
Potem prawdziwki odcedzić a gdy wystygną posiekać.
Kapustę ugotować i odcedzić, trochę pokroić aby nie była za gruba.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i grzyby i smażyć do miękkości cebuli.
Dodać kapustę i przyprawy do smaku i wymieszać farsz.

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię.
Nalewać porcje ciasta i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
Na każdy usmażony naleśnik kłaść porcję farszu i składać krokiety w kopertę.

Jajka wymieszać a mlekiem, mąką i solą.
Płatki zmiksować i wymieszać z bułką tartą.

Na patelni rozgrzać olej.
Każdy krokiet zanurzać w cieście jajecznym, potem obtaczać w panierce i smażyć na rumiano z obu stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać na przykład z czerwonym barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak