Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KROKIETY Z PIECZARKAMI PACHNĄCE PROWANSJĄ

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1/2 kg
jajko 2 szt
mleko 2% 500 ml
woda 250 ml
sól do smaku

Farsz

pieczarki 1 kg
cebula czerwona 1 szt
czosnek 3 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżeczki
masło klarowane 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Dodatkowo do panierowania i smażenia

Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
olej 4 łyżki

Porada

Z podanych proporcji w przepisie powinno wyjść 16-18 sztuk krokietów.

Przepis i sposób przygotowania na: KROKIETY Z PIECZARKAMI PACHNĄCE PROWANSJĄ

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać dodać sól do smaku,jajka,wodę i mleko.Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą miksera tak aby powstało gładkie niezbyt gęste ciasto.Ciasto odstawić na 20 minut jeżeli po tym czasie zrobi się za gęste dolać trochę mleka.Z gotowego ciasta odlać pół szklanki i odstawić na później ciasto będzie potrzebne do panierowania krokietów.
Krok 1 - KROKIETY Z PIECZARKAMI PACHNĄCE PROWANSJĄ foto
2
Patelnię rozgrzać smarować odrobiną oleju za każdym razem i wylewając porcjami ciasto smażyć cienkie placki.Placki smażyć z obu stron przez 2 minuty z każdej.
Krok 2 - KROKIETY Z PIECZARKAMI PACHNĄCE PROWANSJĄ foto
3
Pieczarki oczyścić i obrać ze skórki,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 3 - KROKIETY Z PIECZARKAMI PACHNĄCE PROWANSJĄ foto
4
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z posiekanym czosnkiem.Ddodać starte pieczarki w wszystko razem smażyć od czasu do czasu mieszając aż sok z pieczarek odparuje.
Krok 4 - KROKIETY Z PIECZARKAMI PACHNĄCE PROWANSJĄ foto
5
Pod koniec smażenia dodać do pieczarek roztarte w dłoniach zioła prowansalskie,pieprz i sól do smaku oraz łyżkę bułki tartej która lekko zagęści farsz,wymieszać i jeszcze przez 2 minuty wszystko razem podsmażyć.
Krok 5 - KROKIETY Z PIECZARKAMI PACHNĄCE PROWANSJĄ foto
6
Na usmażone wcześniej placki nakładać porcje farszu.Farsz mniej więcej równomiernie rozsmarować i podwijając dwa przeciwległe brzegi placka zwijać w rulon krokiety.
Krok 6 - KROKIETY Z PIECZARKAMI PACHNĄCE PROWANSJĄ foto
7
Zwinięte krokiety panierować najpierw w odlanym uprzednio cieście a następnie w bułce tartej.
Krok 7 - KROKIETY Z PIECZARKAMI PACHNĄCE PROWANSJĄ foto
8
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć opanierowane krokiety na złoty kolor na średnim ogniu z obu stron przez 4 minuty z każdej.
Krok 8 - KROKIETY Z PIECZARKAMI PACHNĄCE PROWANSJĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.09.2016 22:27
Smakowicie wyglądają.
Norgiusz 22.05.2015 09:04
mnaim ;) pycha krokieciki
raspberry 22.08.2014 19:12
bardzo smaczne
Seba 02.06.2014 10:13
extra krokiety
Jagódka77 21.05.2014 13:51
super pomysł na pyszne danie
adelajda 15.05.2014 19:51
do barszczyku super :)
Beata23 14.05.2014 17:28
super wyglądają
Kejti 14.05.2014 14:14
Uwielbiam krokiety :-)
nogawkuchni 13.05.2014 19:25
Świetna propozycja,bardzo lubię krokiety,Twoja wersja także z pewnością by mi zasmakowała.
Bernadeta1 13.05.2014 18:38
bardzo smaczne krokiety
ao_12 13.05.2014 18:36
pyszne krokieciki, zrobię w piątek mniam
agnieszka214 13.05.2014 17:34
takie krokieciki sa pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak