Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

naleśniki

mleko 1 litr
mąka pszenna 2 szklanka
jajko 4 sztuka
olej rzepakowy

Farsz

kapusta kiszona 1 kg
pieczarki 50 dag
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 4 sztuka
masło klarowane

Dodatkowo

jajko 3 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną

Do mleka dodajemy mąkę, jajka oraz 3-4 łyżki oleju rzepakowego- ciasto powinno być dobrze zmiksowane, ale jak najmniej napowietrzone, gdyż przy dużej ilości pęcherzyków powietrza, w naleśnikach mogą powstawać dziurki. Ciasto odstawiamy na 20-30 minut i w razie potrzeby dodajemy odrobinę mleka lub mąki.

Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron na rumiano cienkie naleśniki.



Przygotowanie farszu:

Kapustę lekko odciskamy. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, usuwamy przyprawy.

Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie półtalarki (jeśli pieczarki są duże, kroimy je w ćwiartki talarków).

Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju. Dodajemy pieczarki i dusimy do czasu, aż puszczą one sok. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Do pieczarek dodajemy kapustę i smażymy razem 2-3 minuty. Odlewamy soki, doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Odstawiamy do wystudzenia.





Składanie krokietów:

Na naleśniki nakładamy cienką warstwę farszu, zostawiając nieposmarowane dwa około 2 cm przeciwległe boki.

Nieposmarowane boki naleśników składamy do środka, a następnie zwijamy naleśniki w rulon. Odkładamy zakładką do dołu, aby się nie rozjechały i przygotowujemy pozostałe krokiety.



Panierowanie:

Jajka wbijamy do miseczki, wlewamy odrobinę wody i roztrzepujemy dokładnie widelcem.

Krokiety panierujemy dokładnie w jajku, a następnie w bułce tartej.

Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 07.11.2014 20:16
pysznie wyglądają !!!
V_kuchareczka 14.05.2014 10:25
pysznie wyglądają
Kuchenka 14.05.2014 10:02
rewelacyjne :)
Megg 14.05.2014 09:17
wspaniałe krokieciki do czerwonego barszczu
dodi 14.05.2014 09:00
pysznie wyglądaja
Wiktoria29 14.05.2014 08:54
bardzo takie lubie
Edith85 14.05.2014 08:09
nie ma to jak krokiety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak