KROKIETY Z MIĘSEM, PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki

  • mąka

    900 g
  • jajka

    4
  • mleko

    około 1,5 l
  • sól

  • majonez

    2 łyżki
  • olej

    4 łyżki
  • woda

    około 1,5 szklanki

Farsz

  • ugotowane mięso z kurczaka

    u mnie z rosołu - 1,5 kg
  • pieczarki

    80 dag
  • marchewka ugotowana

    5 większych
  • natka pietruszki

    2 pęczki
  • papryka ostra mielona

  • sól

  • tymianek

    szczypta
  • cebula

    2 średnie
  • masło

    2 łyżki

Dodatkowo

  • jajka

    do panierowania
  • bułka tarta

    do panierowania
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę naleśniki.
Pieczarki kroję w kostkę, cebulę siekam, solę i pieprzę. Podsmażam na maśle.
Mięso obieram, pietruszkę siekam.
Marchewkę, pieczarki, pietruszkę i mięso miksuję na jednolitą masę. Doprawiam ostrą papryką, solą i odrobiną tymianku. Dokładnie mieszam.
Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 23.06.2017 12:45
Polecam, są pyszne. :) Ja uwielbiam krokiety!
olkaaa 23.06.2017 10:51
chętnie spróbuję
bertpvd 23.06.2017 10:49
pyszne krokiety

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat