Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mięsem i kapustą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
woda 1 szkl
mleko 2 szkl
sól
jajko 2 szt
tłuszcz do smażenia
cebula 1 szt
mięso wieprzowe 0,5 kg
olej
sól i pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 3 szt
sól
kapusta kiszona 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsem i kapustą

Kroki postępowania

1
NALEŚNIKI
Do miski wybić jajka, dodać sól ubić. Do ubitych jajek dodać olej, mleko i wodę, dalej ubijać do połączenia się składników. Na samym końcu dodać mąkę, starannie wymieszać.
Krok 1 - Krokiety z mięsem i kapustą foto
2
Na patelnię wlać tłuszcz rozgrzać tłuszcz, wlewać porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Krok 2 - Krokiety z mięsem i kapustą foto
3
FARSZ Kapustę wymoczyć, aby nie była kwaśna, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować do miękkości. Następnie odcedzić kapustę, ostudzić, posiekać na drobno. Do garnka wlać wodę, zagotować. Na gotującą się wodę włożyć mięso, dodać sól, gotować do miękkości. Mięso ugotowane wyjąć ostudzić, zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do miski włożyć kapustę, cebulę, mięso, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki kłaść porcję farszu, zwijać w krokiety.
Krok 3 - Krokiety z mięsem i kapustą foto
4
Krokiety obtaczać w rozmąconym jajku z solą, panierować w tartej bułce.
Krok 4 - Krokiety z mięsem i kapustą foto
5
Smażyć krokiety na tłuszczu na złoty kolor.
Krok 5 - Krokiety z mięsem i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena67 23.10.2011 21:05
Zjadłabym
Robert10 23.10.2011 19:36
do barszczyku-pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak