Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mięsem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko 2,5 szkl
mąka 2 szkl
jajko szt
olej 4 łyżki
sól szczypta

Farsz

mięso wieprzowe 50 dag
kapusta kiszona 20 dag
cebula szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
przyprawa do potraw Kucharek łyżeczka
słonina 10 dag

Panierka

jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsem

Kroki postępowania

1
Do mleka wbijamy jajko, dodajemy mąkę, olej oraz szczyptę soli. Ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Na patelni o średnicy 26 cm rozgrzewamy tłuszcz, wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki. Mięso kroimy w kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy. Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa, kapustę kroimy w małe paski. Cebulę i słoninę kroimy w kostkę i smażymy. Mięso mieszamy z kapustą kiszoną,dodajemy cebulę i słoninę wraz z tłuszczem. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wyrabiamy.
Krok 1 - Krokiety z mięsem foto
3
Na każdy naleśnik wykładamy porcję farszu, składamy zawijając najpierw rogi do środka i formujemy krokiety. Panierujemy w rozkłóconym jajku
Krok 2 - Krokiety z mięsem foto
4
Następnie krokiety obtaczamy w bułce tartej.
Krok 3 - Krokiety z mięsem foto
5
Smażymy na patelni na wolnym ogniu, aż krokiety będą rumiane.Krokiety osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4 - Krokiety z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 26.08.2015 00:25
Piėknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak