Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krokiety z mięsem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1,5 szklanki
jaja 3
mąka 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
sól
mięso ugotowane 400 g
cebula 1
olej 3 łyżki
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: krokiety z mięsem

Mleko rozmieszać z jajkami i wodą, dodajemy mąkę, szczyptę soli i wszystko miksujemy. Odstawić na 20 min, aby odpoczęło. Po tym czasie ponownie je wymieszaj.
Patelnię smarujemy olejem. Ciasto wlewamy na patelnię łyżką do zupy, rozprowadzamy na całej powierzchni i smażymy z obu stron, aż się zarumienią i tak aż do wysmażenia całego ciasta.

NADZIENIE: mięso oddziel od kości i zmiel (do mięsa możesz też dodać warzywa z rosołu). Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na 1 łyżce oleju, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do zmielonego mięsa i mieszamy.
Na środek naleśników kładziemy nadzienie, następnie boki zwijamy do środka, a potem całość w rulon. Panieruj naleśnik w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rumiano. Podawaj np. z czystym barszczem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 01.02.2013 08:54
ja nie przepadam za krokietami ale w domu lubią je:-)
ONY_za_kare 27.01.2013 13:41
ślicznie wyglądają, muszą być pyszne
Goya 27.01.2013 12:42
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak