krokiety z mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • mleko 3,2%

    1 szkl
  • woda zimna

    1 szkl
  • jajka

    3 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • mięso mielone

    1 kg
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    3 łyżki
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 szt
  • bułka tarta

    1 szkl
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy z solą i mlekiem. Powoli, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki, wsypujemy połowę mąki, dodajemy olej i połowę wody, a następnie resztę mąki i tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietany. Wymieszane ciasto odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nieco gęstnieje więc ew. można dolać jeszcze nieco wody. Rozgrzewam patelnię, wlewam odrobinę oleju, rozprowadzam go po całej powierzchni. Smażę naleśniki.
Gotowane w rosole, ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać. Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 05.01.2017 13:30
Przepyszne krokiety! Uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat