Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mielonym, kapustą i pieczarkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Naleśniki

jajko 2 sztuki
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
olej 1 łyżka lub oliwa
sól i pieprz 1 szczypta

Farsz

kapusta kiszona 500 g z marchewką
mięso mielone wołowo-wieprzowe 300 g
pieczarki 300 g
cebule 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
sól i pieprz

Dodatkowo

jajko 2 sztuki
mleko 3/4 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Porada

Krokiety do dość pracochłonne danie lecz warte pracy, są syte , z wyrazistym farszem.Najlepiej smakują podane z filiżanką czerwonego barszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mielonym, kapustą i pieczarkami

1.Naleśniki:Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem lub połączyć za pomocą trzepaczki to ubijania. Rozgrzać suchą patelnie smażyć cienkie placki po parę sekund z każdej strony.
2.Farsz:Kapustę kiszoną ugotować do miękkość , odcedzić. Pieczarki obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać drobno. Przełożyć składniki na rozgrzaną patelnie z olejem. Gdy zmniejszają swą objętość dodać mięso mielone,kapustę oraz przyprawy wg.smaku,dokładnie wymieszać. Smażyć na rumiano.
3. Na brzeg każdego naleśnika kłaść ok 3 łyżek farszu , zawinąć najpierw dwa boki do środka a następnie w rulon.
4. Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju tak by zakrywał krokiety do połowy. Każdego naleśnika maczać w jajkach roztrzepanych z mlekiem a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 03.01.2016 22:18
coś, co bardzo lubię :)
Futka 03.01.2016 21:37
Świetne, pożywne i bardzo smakowite krokieciki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak