Ifa

Krokiety z mąki orkszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka orkiszowa

    400 g, pełnoziarnista
  • mleko

    400-500 ml
  • jajko

    2
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda gazowana

    1/2 szklanki

Nadzienie

  • kapusta kiszona

    500 g
  • pieczarki

    250 g
  • cebula

    2
  • kasza gryczana

    100 g, niepalona
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Panierka

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3/4 szklanki
  • jajko

    2
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokiety z mąki orkszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami foto
Do miski wbij jajka, dodaj mleko, roztrzep aż powstanie piana. Dodaj mąkę, olej i sól, wymieszaj dobrze. Odstaw na 30 minut. Do masy naleśnikowej dolej gazowaną wodę, wymieszaj, gdyby ciasto było za rzadkie doaj tochę mąki, a gdy będzie za gęste dolej trochę więcej wody gazowanej. Ciasto musi mieć taką konsystencję, by się swobodnie dało wylewać na patelnię. Smaż naleśniki. Do smażenia użyłam patelni o śr. 24 cm i otrzymałam 18 sztuk.

Krok 2 - Krokiety z mąki orkszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami foto
Kaszę ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, pieczarki też pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej z 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj pieczarki, przesmaż razem. Dodaj kaszę, smaż z 5 minut, dopraw lekko solą i pieprzem, zestaw z ognia.
Krok 3 - Krokiety z mąki orkszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami foto
Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu aż zmiękknie. Co jakiś czas uzupełniaj wodę. Po ugotowaniu odciśnij dobrze z wody i przesiekaj kilka razy.
Krok 4 - Krokiety z mąki orkszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami foto
W misce wymieszaj ze sobą ugotowaną i przesiekaną kapustę, przesmażone pieczarki i kaszę. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
Krok 5 - Krokiety z mąki orkszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami foto
Na każdy naleśnik kładź na środek po 2 łyżki farszu, najpierw zawiń do środka dwa równoległe boki a potem dwa pozostałe, mają powstać paczuszki.
Krok 6 - Krokiety z mąki orkszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami foto
Do miski wbij jajka, roztrzep lekko widelcem, każdy krokiet maczaj w jajku a potem w bułce.
Krok 7 - Krokiety z mąki orkszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami foto
Krokiety obsmażaj z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Krok 8 - Krokiety z mąki orkszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami foto
Krokiety można przekładać do naczynia żaroodpornego z pokrywą i w razie potrzeby trzymać w lekko nagrzanym piekarniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anita21 03.02.2016 23:06
no to muszę wypróbować
Wiktoria29 07.12.2015 21:55
nie przepadam za kaszą ,ale wyglądają tak apetycznie ze pewnie bym się skusiła
Kolorowa 07.12.2015 20:47
Dobre składniki.
Marta1986 07.12.2015 17:42
pysznosci mniam
Lis 07.12.2015 17:27
Przepyszne takie krokiety
Agnieszka-87-25 07.12.2015 14:37
ale fajne są
wwwiolka 07.12.2015 14:34
Bardzo fajny przepis.
Anna169Hosz 07.12.2015 13:28
Ciekawe danie.
molanka 07.12.2015 12:37
idealne na święta
Łukasz15 07.12.2015 12:26
Świetnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat