Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem.
Na patelni usmaż cienkie naleśniki.
Farsz: filety z kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy, papryką pieprzem, solą, dodajemy olej i odstawiamy na ok. 1 godz, następnie smażymy na zloty kolor do miękkości.
Usmażone mięso kroimy bardzo drobno.
Obraną cebulę, umyte i oczyszczone pieczarki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszamy, następnie dodajemy posiekane pieczarki.
Wszystko smażymy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia dodajemy pokrojone mięso, farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i smażymy jeszcze ok 5min.
Do letniego farszu dodajemy starty żółty ser, dokładnie mieszamy.
Na naleśnika wykładamy ok 3 łyżki nadzienia i zwijamy w krokiety. Gotowe krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach, panierujemy w bułce tartej, smażymy na patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krokiety podajemy jeszcze cieple z czerwonym barszczem lub surówką.
Smacznego