Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną
Jajka ubić z cukrem i solą następnie dodać mleko,wodę ,mąkę i dobrze ubić razem.Smażymy naleśniki ( ciasto na naleśniki nie może być zbyt gęste) Nie powinny być zbyt grube ponieważ będą pękać podczas zwijania.
Po usmażeniu dobrze jest przykryć naleśniki np.drugim talerzem,wówczas zmiękną i będą dobrze się zwijać.
Przygotowujemy farsz.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kapustę drobno siekamy.Grzyby płuczemy i odgotowujemy kilka minut następnie odcedzamy i mielimy lub siekamy na drobniutko.
Cebulkę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju,następnie dodajemy posiekaną kapustę i mieszając co jakiś czas smażymy około 10-15 min.Na końcu dodajemy zmielone grzyby,ugotowaną kaszę,doprawiamy solą,pieprzem, i podsmażamy wszystko razem około 15 min.
Gotowy farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy krokiety ( najpierw dwa boki do środka a następnie zwijamy wzdłuż krutszego boku jak roladę)
Panierujemy z jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Bardzo dobrze smakują z barszczem czerwonym.