Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Krokiety to nasz ulubiony dodatek do barszczu, warto zrobić większą ilość i zamrozić.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na naleśniki:

  • mąka

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • woda gazowana

    0.75 szklanki
  • sól

    1 szczypta

Farsz do krokietów:

  • grzyby suszone

    1 garść
  • kapusta kiszona

    20 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Naleśniki:

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wlać mleko i miksować dodając stopniowo wodę gazowaną. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić je na 15 minut, a następnie na posmarowanej olejem patelni smażyć placki naleśnikowe.

Farsz:

Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia. Można to zrobić poprzedniego dnia, lub moczyć co najmniej 3 godziny. Grzyby ugotować i przekręcić przez maszynkę. Cebulę obrać podsmażyć na oleju, dodać drobno posiekaną kapustę kiszoną, włożyć grzyby, dokładnie wymieszać, doprawić czarnym pieprzem i solą i chwilę podsmażyć.

Każdy placek naleśnika smarować farszem i zwijać rulony. Jajko rozbełtać, dodać odrobinę soli, obtaczać krokiety w jajku i tartej bułce, a następnie obsmażać na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju.

Podawać gorące do czystego barszczu z buraków.

ben-ka
Jeżeli mamy zapas suszonych grzybów, możemy je wykorzystać do krokietów, zrobić większą ilość i zamrozić bez panierowania. Po wyjęciu i rozmrożeniu wystarczy je obtoczyć w jajku i bułce i będą jak świeżo zrobione.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 21.01.2019 11:49
Zobaczyłam swoje zdjęcie na fb, z linkiem do przepisu, co za wyróżnienie :) Miło !
Babeczka35 16.01.2019 07:52
Krokiety zawsze dobre.
Basiliana 13.01.2019 21:21
Moje ulubione nadzienie do krokietów. Takie są najlepsze do barszczu:)
Basiliana 14.01.2019 21:32
Ciekawy pomysł, nie próbowałam jeszcze farszu w takiej wersji.
ben-ka 14.01.2019 16:03
Czasami robię tylko z grzybami i wtedy do farszu dodaję posiekane, ugotowane na twardo jajko.
anemon 11.01.2019 19:56
Ja też jak robię krokiety, to zawsze dużą ilość, tak żeby było na zapas i zamrażam, Twoje prezentują się bardzo apetycznie.
ben-ka 13.01.2019 21:27
Dziękuję :) Zapas w zamrażalniku nigdy nie zaszkodzi, amatorzy zawsze się znajdą.
bietka 11.01.2019 12:27
Ja również bardzo lubię krokiety :)
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:37
Witaj w klubie i u mnie je uwielbiają.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat