Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Naleśniki:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wlać mleko i miksować dodając stopniowo wodę gazowaną. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić je na 15 minut, a następnie na posmarowanej olejem patelni smażyć placki naleśnikowe.
Farsz:
Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia. Można to zrobić poprzedniego dnia lub moczyć co najmniej 3 godziny. Grzyby ugotować i przekręcić przez maszynkę. Cebulę obrać, podsmażyć na oleju, dodać drobno posiekaną kapustę kiszoną, włożyć grzyby, dokładnie wymieszać, doprawić czarnym pieprzem oraz solą i chwilę podsmażyć.
Każdy placek naleśnika smarować farszem i zwijać rulony. Jajko rozbełtać, dodać odrobinę soli, obtaczać krokiety w jajku i tartej bułce, a następnie obsmażać na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju.
Podawać gorące do czystego barszczu z buraków.