Krokiety z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

naleśniki

  • jajko

    3 sztuki
  • mleko 2%

    1 szklanka
  • woda mineralna

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • olej słonecznikowy

    3 łyżki

Lista składników

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • olej do smażenia

  • masło

    2 łyżki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól do smaku

panierka

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • mąka pełnoziarnista

  • jajko

    2 sztuki
  • mleko 2%

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
Kapustę ugotować do miękkości. W razie konieczności jeżeli kapusta jest za kwaśna w trakcie gotowania można odcedzić wodę i wymienić na czystą. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i poszatkować.
Krok 2 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
Grzyby - ja używam mrożone (kozaki i maślaki) ugotować do miękkości. Odcedzić , pokroić na drobne kawałki.
Krok 3 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
Wymieszać grzyby z kapustą. Dodać masło i przyprawę. Dobrze wysmażyć na patelni. Do smaku doprawić sola i pieprzem.
Krok 4 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
Naleśniki posmarować farszem pasek przez środek naleśnika
Krok 5 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
Naleśnik złożyć jak na zdjęciu i prostokąt.
Krok 6 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
Gotowe krokiety najlepiej smażyć w panierce przed podaniem. Dlatego w takiej formie jak na zdjęciu chowam do lodówki i smażę dopiero przed podaniem.
Krok 7 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
Krokiety panierować najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej.
Krok 8 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
Smażyć na patelni z olejem, na złoty kolor.Smacznego!!
Krok 9 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, woda, mąka, jajka, olej) zmiksować na gładką masę. Usmażyć naleśniki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 14.05.2015 15:38
przepyszne krokiety
Hrabina w kuchni 26.04.2015 21:38
Pyszny obiad
Ania321 26.04.2015 21:30
Coś, co bardzo lubię :)
bertpvd 26.04.2015 21:17
świetny przepis !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat