Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą i grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 250 gram
cebula biała 2 sztuki

Ciasto naleśnikowe

mleko 3,2% 0,5 litra
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 250 gram
sól i pieprz
olej do smażenia
jajko 1 sztuka

Panierka

jajko 2 sztuki
sól i pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 250 gram

Porada

Krokiety najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. Doskonałe również na stół wigilijny.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
W osobnych garnkach umieszczamy kapustę kiszoną i grzyby. Oba składniki zalewamy zimną wodą do przykrycia i gotujemy na średnim ogniu około pół godziny, aż kapusta i grzyby będą miękkie. W międzyczasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumieni. Gdy grzyby z kapustą się ugotują odcedzamy, kapustę można nawet delikatnie wycisnąć z nadmiaru wody.
Krok 1 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
2
Kapustę i grzyby kroimy na mniejsze kawałki lub mielimy maszynką do mięsa. Następnie w misce mieszamy kapustę, grzyby i cebulę. Farsz gotowy.

Krok 2 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
3
Następny krok to przygotowanie ciasta.
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i dodajemy łyżeczkę oleju. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie należy dosypać mąki, a gdy zbyt gęste należy dolać odrobinę mleka. Tak przygotowane ciasto nadaje się do smażenia.
Krok 3 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
4
Na suchej rozgrzanej patelni o średnicy 24 cm smażymy z dwóch stron cienkie naleśniki. Następnie wykładamy je na drewnianą deskę i rozkładamy farsz na całej powierzchni naleśnika. Z dwóch stron zaginamy boki, żeby na środku razem się złączyły a pozostałe dwa boki zwijamy w rulon. I tak postępujemy ze wszystkimi usmażonymi naleśnikami.
Krok 4 - Krokiety z kapustą i grzybami foto
5
Gdy wszystkie naleśniki mamy usmażone i napełnione farszem w głębokim talerzu rozbijamy jajko, solimy je i pieprzymy. Zaś do drugiego talerza wysypujemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Zwinięte krokiety obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i obsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor. Najlepiej zacząć smażenie od strony, na której jest zgięcie, wtedy nie będą się rozwalały podczas przewracania.

Smacznego :)
Krok 5 - Krokiety z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kluska_87 17.12.2014 14:05
to coś dla mnie
stef 17.12.2014 11:50
Moje ulubione.Zawsze biorę od mamy na wynos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak