Krokiety z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto naleśnikowe

  • mleko

    2 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • woda gazowana

    2 szklanki
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • cukier

    1 płaska łyżeczka
  • olej do smażenia

Panierka

  • jajko

    3 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 szklanki

Farsz

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • pieczarki

    20 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 płaskie łyżeczki
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy ciasto naleśnikowe z mąki, wody, jajek, mleka i soli i cukru. Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na bok.
Cebulę i grzyby siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia, następnie dodajemy kiszoną kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze przez jakieś 15-20 minut.
Gotowy farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy je w koperty. Rozbijamy jajka i przygotowujemy sobie jakiś większy pojemniczek do którego wsypujemy bułkę tartą. Zwinięte naleśniki panierujemy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron do zarumienienia się panierki.
mały_łasuch
Jeśli robimy większą ilość krokietów i część zamierzamy zamrozić na później, to najlepiej zamrozić krokiety jeszcze bez panierki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 27.12.2014 12:48
na pewno super smakują
Ela15 08.11.2014 11:41
super krokiety
w mojej kuchni 29.10.2014 06:49
smaczne danie obiadowe
agnieszka214 28.10.2014 21:18
takei danie to ja lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat