Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

mleko 2 szklanki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 3 szklanki
woda gazowana 2 szklanki
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1 płaska łyżeczka
olej do smażenia

Panierka

jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki

Farsz

kapusta kiszona 1 kg
pieczarki 20 dag
cebula 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 płaskie łyżeczki
sól 1 płaska łyżeczka
olej do smażenia

Porada

Jeśli robimy większą ilość krokietów i część zamierzamy zamrozić na później, to najlepiej zamrozić krokiety jeszcze bez panierki.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i grzybami

Najpierw przygotowujemy ciasto naleśnikowe z mąki, wody, jajek, mleka i soli i cukru. Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na bok.
Cebulę i grzyby siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia, następnie dodajemy kiszoną kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze przez jakieś 15-20 minut.
Gotowy farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy je w koperty. Rozbijamy jajka i przygotowujemy sobie jakiś większy pojemniczek do którego wsypujemy bułkę tartą. Zwinięte naleśniki panierujemy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron do zarumienienia się panierki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 27.12.2014 12:48
na pewno super smakują
Ela15 08.11.2014 11:41
super krokiety
w mojej kuchni 29.10.2014 06:49
smaczne danie obiadowe
agnieszka214 28.10.2014 21:18
takei danie to ja lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak