Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mleko skondensowane 2 szklanki
woda letnia 1/2 szklanki
mąka pszenna ok. 30 dag
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 plaska łyżeczka
sól do smaku 1 płaska łyżeczka
cukier kryształ 2 łyżeczki
oliwa 2-3 łyżki

Składniki na nadzienie

kapusta 1 kg
cebula 2 sztuki
tłuszcz
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Najlepiej krokiety smakują ze szklanką barszczu czerwonego . Ja jeszcze lubię krokiety polane ketchupem.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą

Wykonanie ciasta :
Żółtka roztrzepać z mlekiem ,dodać mąkę , proszek do pieczenia ,sól , cukier, jeśli ktoś by chciał można dodać 2 łyżki oliwy . Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. I następnie smażymy naleśniki aż się z rumienią z obu stron.

Wykonanie nadzienia:
Kapustę kroimy na kawałki, gotujemy ją a następnie odciskamy dobrze z wody i mielimy w maszynce o grubym sitku. Cebulę kroimy i smażymy na patelni. Następnie Kapustę mieszamy z cebulą i doprawiamy według własnego uznania. Następnie nadzienie nakładamy na naleśniki i zwijamy w prostokąt. Gotowego krokieta można obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smażymy z obu stron do zarumienienia się krokietów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak