Krokiety z kapustą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mleko skondensowane

    2 szklanki
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    ok. 30 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 plaska łyżeczka
  • sól do smaku

    1 płaska łyżeczka
  • cukier kryształ

    2 łyżeczki
  • oliwa

    2-3 łyżki

Składniki na nadzienie

  • kapusta

    1 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • tłuszcz

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasta :
Żółtka roztrzepać z mlekiem ,dodać mąkę , proszek do pieczenia ,sól , cukier, jeśli ktoś by chciał można dodać 2 łyżki oliwy . Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. I następnie smażymy naleśniki aż się z rumienią z obu stron.

Wykonanie nadzienia:
Kapustę kroimy na kawałki, gotujemy ją a następnie odciskamy dobrze z wody i mielimy w maszynce o grubym sitku. Cebulę kroimy i smażymy na patelni. Następnie Kapustę mieszamy z cebulą i doprawiamy według własnego uznania. Następnie nadzienie nakładamy na naleśniki i zwijamy w prostokąt. Gotowego krokieta można obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smażymy z obu stron do zarumienienia się krokietów.
Maridka19
Najlepiej krokiety smakują ze szklanką barszczu czerwonego . Ja jeszcze lubię krokiety polane ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat