krokiety z jajkiem i pieczarkami w towarzystwie barszczyku

krokiety z jajkiem i pieczarkami w towarzystwie barszczyku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 kg
  • włoszczyzna

    1 szt
  • ocet jabłkowy

    4 łyzki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • pieczarki

    1/2 kg
  • naleśniki

    8 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • jajko

    1 do panierki
  • jajko ugotowane na twardo

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania krokiety z jajkiem i pieczarkami w towarzystwie barszczyku

barszczyk :buraki obieram kroje w kostkę, wrzucam do gara, dodaje włoszczyznę , zalewam wodą ( ok 3 litry) i gotuję. po zagotowaniu dodaję ocet i dalej warzę, aż buraki będą miękkie. w połowie gotowania dodaje czosnek ( zmiażdżony nożem) . gdy buraki są miękkie doprawiam kucharkiem i pieprzem do smaku.
krokiety:pieczarki obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach, duszę z odrobina masła. 4 jajka gotuję, studzę, obieram , wrzucam do miski i rozdrabniam widelcem, lub ubijakiem do ziemniaków. mieszam z pieczarkami. doprawiam . naleśniki smaruję farszem, zwijam , panieruje smażę

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

teresa18 20.10.2012 18:06
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat