Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety po rusku

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki

mleko 2 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
jajko 1 szt
sól szczypta
olej do smażenia

farsz

ziemniaki ugotowane 700-800 g
twaróg 200 g
cebula biała 1 szt
olej 2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Do panierowania i smażenia

jajko 2 szt
sól i pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety po rusku

Kroki postępowania

1
Ugotowane ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę wraz z białym serem.
Krok 1 - Krokiety po rusku  foto
2
Cebulę obieramy , kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ziemniaków z twarogiem. Doprawiamy całość pieprzem i solą,
Krok 2 - Krokiety po rusku  foto
3
Farsz dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Krokiety po rusku  foto
4
Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Całość miksujemy.
Krok 4 - Krokiety po rusku  foto
5
Na natłuszczonej patelni smażmy rumiane naleśniki.
Krok 5 - Krokiety po rusku  foto
6
W naleśniki zawijamy farsz.
Krok 6 - Krokiety po rusku  foto
7
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku - roztrzepujemy. Do drugiej miseczki przesypujemy bułkę tartą. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej
Krok 7 - Krokiety po rusku  foto
8
krokiety smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z dwóch stron.
Krok 8 - Krokiety po rusku  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 29.10.2014 11:34
Pyszna ,szybsza wersja pierogów. Pycha!
Motorek 29.10.2014 10:27
bardzo smaczne
Futka 29.10.2014 10:20
Pyszne krokieciki z nadzieniem jak do ruskich pierożków. Wspaniałe :)
Habibi 29.10.2014 09:13
Jak mój syn miał ze cztery latka, nie chciał jeść niczego innego poza ruskimi pierogami... kombinowaliśmy więc naleśniki z ruskim nadzieniem, kotleciki z tego farszu i ryżu (albo różnych kasz), bułeczki, etc. Wtedy mój maluch się rozsmakował w smażonych kotlecikach i krokietach ziemniaczano-serowych :) Trwało chyba z 15 lat, dopóki zaczął w ogóle innych krokietów próbować ;) Teraz ma 22 i nadal ruskie pierogi są nr 1 dla niego ;) Ale ruskich krokietów już ze trzy lata nie robiłam ;)
Kejti 29.10.2014 07:51
Pomysłowa wersja ruskich..krokietów :-)
zabcia117 29.10.2014 06:52
Też takie robię:). Polecam! Bardzo dobre :). I barszczyk do popicia :)
w mojej kuchni 29.10.2014 06:47
smaczne danie obiadowe
Gracer 28.10.2014 21:51
Fajny pomysł na krokiety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak