Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety po hiszpańsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt
włoszczyzna paski 100 g
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
parmezan starty 150 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia 1 l

Do panierowania

mąka pszenna
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety po hiszpańsku

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Mielimy w maszynce. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Szynkę kroimy w kosteczkę. Do zmielonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy ser, szynkę i mrożone paski włoszczyzny. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie łączymy wyrabiając dość gładka masę. Obtaczamy dłonie w mące i formujemy krokieciki. Krokiety obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju około 5 minut, często obracając aby całe równomiernie się zarumieniły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 27.05.2015 15:26
Smaczny obiadek!
Magda60 27.05.2015 15:18
warto wyprobowac
VioletoweKucharzenie 27.05.2015 12:06
Zaskakujące krokiety z ziemniaków, z ciągnącym serem, szynką serrano i paskami włoszczyzny… Delikatne ale z posmakiem musztardy…

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak