Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety pieczarkowo - warzywne

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:
Dodatki:

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety pieczarkowo - warzywne

Kroki postępowania

1
Ciasto na naleśniki
2 jajka
1 szk wody gazowanej
3 szk mleka
1 łyżeczka soli
2 szczypty cukru
3 szk mąki pszennej typ 450
50 ml oleju
1 łyżeczka kurkumy
Farsz
400 g pieczarek
1 cebula
1/2 cukinii
2 garście świeżego szpinaku
1/3 blanszowanego brokuła
100 g sera feta
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1/3 kostki masła
Dodatkowo
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
3 duże jajka
50 ml mleka
sól
Krok 1 - Krokiety pieczarkowo - warzywne foto
2
Naleśniki :
Składniki ciasta dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Na gorącą patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron. Po usmażeniu kłaść jeden na drugi.
Krok 2 - Krokiety pieczarkowo - warzywne foto
3
Farsz :
Pieczarki oczyścić. Na patelni roztopić masło. Pieczarki, cukinię i brokuła zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę po czym także wrzucić na patelnię i dalej smażyć. Szpinak umyć, osuszyć, posiekać i dodać do składników na patelni. Następnie po około minucie wyłączyć ogień pod patelnią i zetrzeć fetę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
Krok 3 - Krokiety pieczarkowo - warzywne foto
4
Krokiety :
Na każdy naleśnik nakładać po porcji farszu, rozsmarować po naleśniku zostawiając dookoła miejsce bez farszu i zwijać dowolnie krokiety.
Krok 4 - Krokiety pieczarkowo - warzywne foto
5
Tak przygotowane krokiety maczać w jajku rozmąconym z mlekiem i odrobiną soli a następnie panierować w bułce tartej. Na patelnie wlać olej, rozgrzać go i smażyć na nim krokiety na złoty kolor.
Krok 5 - Krokiety pieczarkowo - warzywne foto
6
Podawać na gorąco, można podać do krokietów czerwony barszczyk.
Krok 6 - Krokiety pieczarkowo - warzywne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 03.09.2013 09:49
musi byc przepyszny nalesnik
Krzysztof15 17.07.2013 18:27
pyszne krokieciki
iwi 17.07.2013 18:25
pyszne danie
ao_12 17.07.2013 17:51
a do tego filiżanka barszczyku...hmm zjadłabym takiego krokiecika
w mojej kuchni 17.07.2013 17:28
i barszcz czerwony i jedzonko extra...
Agata3 17.07.2013 17:27
Pyszne są takie krokiety :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak