Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety pieczarkowo - warzywne
Kroki postępowania
2 jajka
1 szk wody gazowanej
3 szk mleka
1 łyżeczka soli
2 szczypty cukru
3 szk mąki pszennej typ 450
50 ml oleju
1 łyżeczka kurkumy
Farsz
400 g pieczarek
1 cebula
1/2 cukinii
2 garście świeżego szpinaku
1/3 blanszowanego brokuła
100 g sera feta
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1/3 kostki masła
Dodatkowo
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
3 duże jajka
50 ml mleka
sól
Składniki ciasta dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Na gorącą patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron. Po usmażeniu kłaść jeden na drugi.
Pieczarki oczyścić. Na patelni roztopić masło. Pieczarki, cukinię i brokuła zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę po czym także wrzucić na patelnię i dalej smażyć. Szpinak umyć, osuszyć, posiekać i dodać do składników na patelni. Następnie po około minucie wyłączyć ogień pod patelnią i zetrzeć fetę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
Na każdy naleśnik nakładać po porcji farszu, rozsmarować po naleśniku zostawiając dookoła miejsce bez farszu i zwijać dowolnie krokiety.