Krokiety mięsne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1,5 szklanki
  • woda

    1,5 szklanki
  • jajko

    2 szt
  • sól do smaku

  • mąka

    2 szklanki
  • olej

    4 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • jajko

    2 szt
  • mięso gotowane

    1 kg
  • kapusta kiszona

    1 kg
  • sól i pieprz

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokiety mięsne foto
Mąkę, jajka, mleko i sól zmiksować, odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać olej . Naleśniki smażyć na cienkiej i dużej patelni naleśnikowej. Nalewamy porcję ciasta i poruszając patelnią rozprowadzamy ciasto po powierzchni. Smażymy przez około 1 minutę, gdy masa się zetnie a spód zarumieni odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1/2 minuty do zrumienienia.
Krok 2 - Krokiety mięsne foto
Naleśniki smażyć na cienkiej i dużej patelni naleśnikowej. Nalewamy porcję ciasta i poruszając patelnią rozprowadzamy ciasto po powierzchni. Smażymy przez około 2 minutę, gdy masa się zetnie a spód zarumieni odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1/2 minuty do zrumienienia. przekładamy na talerz
Krok 3 - Krokiety mięsne foto
Kapustę umyć i ugotować w wodzie, odcedzić i pokroić. Mięso można zmielić w maszynce do mięsa, dodać kapustę, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 4 - Krokiety mięsne foto
Mięso wykładać na naleśniku około 2 łyżki. Zwijamy: najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijamy całego naleśnika zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika.
Krok 5 - Krokiety mięsne foto
Jajka roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli. Do drugiego talerza nasypać bułki tartej. Maczać krokiety w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju po około 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy na talerz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 21.01.2015 09:48
ja również uwielbiam krokiety, Twój przepis jest bardzo fajny, a krokieciki wyglądają bardzo apetycznie
dodi 21.01.2015 08:57
uwielbiam krokiety
nogawkuchni 21.01.2015 08:34
Pyszne krokiety,bardzo lubię takie więc jedzenie w sam raz dla mnie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat