Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety ala mexikana

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe na 15-20 naleśników w zależności od grubości placków

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
mleko 2 szklanki
olej rzepakowy 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Farsz

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
papryka 1 sztuka
cebule 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
kukurydza w puszce 1 sztuka
ser żółty 200 g tartego
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
olej do smażenia

Panierka

jajko 3 sztuki
mleko 1/2 szklanki
sól i pieprz 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 szlanki
olej do smażenia

Porada

Naleśniki lub farsz możemy sobie przygotować dzień wcześniej ponieważ całe danie jest dość pracochłonne. Krokiety super smakują z domowym lekko pikantnym barszczem czerwonym.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety ala mexikana

Kroki postępowania

1
Ciasto naleśnikowe:Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto łączymy razem za pomocą miksera lub trzepaczki.Ma mieć jednolitą , lekko gęstą konsystencję wg.potrzeby dodajemy mąki lub mleka. Patelnię ( u mnie 26cm.) rozgrzewamy , smażymy dość cienkie placki po parę sekund z każdej strony. ( mi wyszło 19 naleśników)
Krok 1 - Krokiety ala mexikana         foto
2
Farsz: Wszystkie warzywa myjemy , cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło/olej wkładamy mięso. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę , dodajemy do lekko podsmażonego mięsa. Czosnek kroimy drobniutko , pomidory oraz kukurydzę odsączamy z zalewy-wszystkie składniki dokładamy na patelnie , doprawiamy , mieszamy co jakiś czas do odparowania wszystkich płynów i zarumienienia się składników.
Krok 2 - Krokiety ala mexikana         foto
3
Na każdego naleśnika nakładamy ok 2-3 łyżki farszu , posypujemy serem żółtym
Krok 3 - Krokiety ala mexikana         foto
4
Zwijamy naleśniki najpierw dół do środka , następnie boki na koniec w rulon.
Krok 4 - Krokiety ala mexikana         foto
5
Panierka:Jajka bełtamy z mlekiem solą i pieprzem , panierujemy naleśniki najpierw w jajkach a następnie w bułce tartej , smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
Krok 5 - Krokiety ala mexikana         foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 05.01.2016 13:48
uwielbiam krokiety, daletgo muszę wypróbować ten ciekawy przepis ;)
joannaa24 05.01.2016 11:03
Pyszne krokiety
dollce 05.01.2016 10:22
wyglądają mega apetycznie!
kuchcik89 05.01.2016 10:15
muszą być pyszne, ciekawy farsz :)
fotoviderek 04.01.2016 23:23
Chętnie bym skosztował :)
Ada-Gaba 04.01.2016 22:39
ciekawy pomysł
Wafelek2601 04.01.2016 22:36
Super, z chęcią spróbuję
Kluska_87 04.01.2016 22:30
mniammmmmmmmmmmm :)))
Marta1986 04.01.2016 21:36
pysznosci mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak