Krokiety

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    150 ml
  • woda gazowana

    150 ml
  • sól do smaku

  • gałka muszkatołowa mielona

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • pieczarki

    60 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    5 łyżek
  • pieprz do smaku

  • jajka

    2 sztuki
  • bułka tarta

    15 dag
  • olej do smażenia

  • kapusta

    1/2 świeża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, wodę gazowaną, olej.
Dodać jajka, gałkę muszkatołową, posolić do smaku.
Zmiksować ciasto. Odstawić na pół godziny.
Następnie usmażyć naleśniki. Kapustę drobno poszatkować, ugotować w lekko posolonej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę obrać posiekać drobno.
W rondelku rozgrzać 5 łyżek oleju, dodać posiekaną cebulę oraz pieczarki. Smażyć 5 minut. Następnie dodać ugotowaną, dobrze odciśniętą kapustę. Smażyć razem ok 15 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, ostudzić farsz. Na każdym naleśniku ułożyć farsz i zwinąć krokiety.
Roztrzepać jajka widelcem.
Panierować krokiety w jajku oraz tartej bułce.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 19.08.2016 00:17
pyszne krokieciki!
madzialena19 11.04.2014 18:59
Smaczne krokiety.
Róża1 23.01.2014 17:32
pyszne !!! zabieram przepis :-)
Kasia36 14.04.2013 21:14
Pyszne krokiety, z kapustą najlepsze :))
andzelika 01.09.2012 22:16
uwielbiam wszystko do czego są dodawane pieczarki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat