Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka tortowa
3 szklanki -
jajko
2 sztuki -
mleko
150 ml -
woda gazowana
150 ml -
sól do smaku
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka -
olej
3 łyżki -
pieczarki
60 dag -
cebula
1 sztuka -
olej
5 łyżek -
pieprz do smaku
-
jajko
2 sztuki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
15 dag -
olej do smażenia
-
kapusta
1/2 świeża
Przepis i sposób przygotowania Krokiety
Dodać jajka, gałkę muszkatołową, posolić do smaku.
Zmiksować ciasto. Odstawić na pół godziny.
Następnie usmażyć naleśniki. Kapustę drobno poszatkować, ugotować w lekko posolonej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę obrać posiekać drobno.
W rondelku rozgrzać 5 łyżek oleju, dodać posiekaną cebulę oraz pieczarki. Smażyć 5 minut. Następnie dodać ugotowaną, dobrze odciśniętą kapustę. Smażyć razem ok 15 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, ostudzić farsz. Na każdym naleśniku ułożyć farsz i zwinąć krokiety.
Roztrzepać jajka widelcem.
Panierować krokiety w jajku oraz tartej bułce.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się