Krokieciki szpinakowo-ziemniaczane z parówkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    50dag
  • ziemniaki

    35dag
  • parówki

    3
  • jajka

    3
  • mąka

    3łyżki
  • gałka muszkatołowa

  • pieprz

  • sól

  • olej

  • sezam

    3łyżki
  • tymianek

    1/2łyżeczki (otarty)
  • ser żółty

    3łyżki (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować,ugotować w mundurkach.Szpinak włożyć do garnka,podlać kilkoma łyżkami wody,posolić i dusić 5min na małym ogniu.Potem starannie osączyć go,wystudzić,odcisnąć,przetrzeć przez sitko.Ziemniaki obrać,przecisnąć przez praskę,ostudzić i wymieszać,a potem zagnieść ze szpinakiem,mąką,jajkami,serem i przyprawami.Uformować z ciasta podłużne krokieciki.W środek każdego wcisnąć obraną z osłonki parówkę,przyciąć wystający koniec kiełbaski.Obtoczyć krokieciki w roztrzepanym jaju,a potem w wymieszanej z sezamem tartej bułce i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Podawać z keczupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna108 06.11.2011 07:39
bardzo fajny pomysł i tak sobie myślę, że można go wykorzystać z różnymi rodzajami farszu - wypróbuję go z pewnością !!!
Ewelina47 19.01.2011 08:35
ja robię tylko tradycyjnie z pieczarkami ale te też mogą być dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat