Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokieciki kulkowe ryżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1/2 szklanki
bulion drobiowy 1 szklanka
wino białe wytrawne 4 łyżki
masło 8 dag
cebula biała 1 szt.
ser żółty 10 dag
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokieciki kulkowe ryżowe

Kroki postępowania

1
Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić i udusić na 2 łyżkach masła, po czym wsypać ryż i zeszklić razem.
Krok 1 - Krokieciki kulkowe ryżowe foto
2
Następnie wlać wino, bulion i gotować 15 minut, mieszając w międzyczasie. Garnek z potrawą przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby potrawa napęczniała.
Krok 2 - Krokieciki kulkowe ryżowe foto
3
Do jeszcze ciepłego ryżu dodać starty ser, jajko, zamieszać i zwilżonymi dłońmi formować kulki.
Krok 3 - Krokieciki kulkowe ryżowe foto
4
Gotowe kulik obtaczać w bułce tartej, smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać do obiadu.
Krok 4 - Krokieciki kulkowe ryżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 30.11.2014 19:24
super pomysł, trzeba wypróbować :)
agogo2 29.11.2014 15:20
bardzo dobre
pestka 29.11.2014 13:39
świetny pomysł
jola91 29.11.2014 13:03
Pomysłowe kuleczki
Stenka 29.11.2014 12:42
ciekawy pomysł
Betina#45 29.11.2014 12:12
Jeszcze takich nie jadłam ;) Mniam ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak