Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokant słonecznikowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonecznik łuskany 250 g
masło 75 g
cukier kryształ 6 łyżek
mleko 5 łyżek
sól szczypta
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Porada

Używać jako posypkę do lodów, kremów, ciast, deserów, naleśników czy gofrów.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokant słonecznikowy

Kroki postępowania

1
Słonecznik uprażyć na suchej patelni do czasu, aż będzie lekko rumiany. Cały czas trzeba mieszać i potrząsać patelnią, aby się nie przywalił.
Dodać sól, cukier, cukier waniliowy oraz masło i mieszać do rozpuszczenia.
Krok 1 - Krokant słonecznikowy foto
2
Wlać mleko i szybko wymieszać.
Ogrzewać, stale mieszając, aż całość zacznie się karmelizować.
Krok 2 - Krokant słonecznikowy foto
3
Przełożyć słonecznik na deskę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równą warstwą i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Krok 3 - Krokant słonecznikowy foto
4
Słonecznik połamać na mniejsze kawałki lub rozgnieść wałkiem do ciasta - przesypać do blendera i zmiksować do ulubionej ziarnistości.
Krok 4 - Krokant słonecznikowy foto
5
Przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.
Krok 5 - Krokant słonecznikowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak