Przepis i sposób przygotowania na: Kringle Estoński
Kroki postępowania
-mąkę przesiać do miski
-w letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli,łyżeczkę mąki, odstawić na chwilę by rozczyn ruszył;
- rozpuścić 40 gr masła;
-wlać rozczyn do mąki, zacząć wyrabiać,następnie dodać jajko, kontynuować wyrabianie,na samym końcu dodać ostudzone rozpuszczone masło.
-wyrobione ciasto odstawić na 1 h do wyrośnięcia
Resztę masła rozpuścić i posmarować nim wierzch rozwałkowanego ciasta.
W szklance wymieszać 3 łyżeczki cynamonu i 3 łyżeczki cukru.Oprószyć nim całe ciasto, a następnie zwinąć w rulonik.
Odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
Właczyć piekarnik na 180 stopni.
Ostrzegam - cały dom pachnie cynamonem :)