Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kringle Estoński

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gr
drożdże 25 gr
mleko 125 ml
sól 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżeczki
cynamon Prymat 3 łyżeczki
masło 60 gr
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kringle Estoński

Kroki postępowania

1
Wyrabiane ciasta :
-mąkę przesiać do miski
-w letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli,łyżeczkę mąki, odstawić na chwilę by rozczyn ruszył;
- rozpuścić 40 gr masła;
-wlać rozczyn do mąki, zacząć wyrabiać,następnie dodać jajko, kontynuować wyrabianie,na samym końcu dodać ostudzone rozpuszczone masło.
-wyrobione ciasto odstawić na 1 h do wyrośnięcia
Krok 1 - Kringle Estoński foto
2
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stół/stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość 5 mm.
Resztę masła rozpuścić i posmarować nim wierzch rozwałkowanego ciasta.
W szklance wymieszać 3 łyżeczki cynamonu i 3 łyżeczki cukru.Oprószyć nim całe ciasto, a następnie zwinąć w rulonik.
Krok 2 - Kringle Estoński foto
3
Rulonik ciasta przeciąć wzdłuż na pół
Krok 3 - Kringle Estoński foto
4
Kawałki ciasta przekładać miedzy sobą, tak jakbyśmy robili warkoczyk. Wierzch posmarować jeszcze masłem i posypać resztą cynamonowego cukru.
Odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
Właczyć piekarnik na 180 stopni.
Krok 4 - Kringle Estoński foto
5
Piec 25-30 minut, aż do zarumienienia.
Ostrzegam - cały dom pachnie cynamonem :)
Krok 5 - Kringle Estoński foto
6
Smacznego !
Krok 6 - Kringle Estoński foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 06.11.2016 15:43
Pyszności!
Kasiaaa 15.09.2015 19:39
Bardzo ładnie wygląda :)
Ada-Gaba 23.06.2015 21:20
ładnie wygląda
Ada-Gaba 07.04.2015 19:19
ciekawy pomysł
norweska20 27.02.2014 08:24
rewelacyjne wykonanie...smakowity
EmciaPichci 14.11.2013 07:16
mmmm do kawy idealne~!
fotoviderek 04.09.2013 07:52
Wygląd pierwsza klasa, smak zapewne też :)
Katarzyna59 26.06.2013 09:09
wygląda bajecznie
Kuchenka 13.06.2013 21:47
wygląda ciekawie. warto spróbować. :-)
smakoszek 13.04.2013 19:37
świetnie wygląda,bardzo lubię ciasto pachnące cynamonem
Alex_M 11.04.2013 10:17
pieknie wygląda, fajny pomysl z tym nacinaniem :)
teresa18 09.04.2013 17:35
kusząca aromatyczna propozycja
Katarzyna34 09.04.2013 14:42
wygląda bardzo zachęcająco
Iwona56 09.04.2013 11:39
wygląda niesamowicie,coś dla moich dzieci-uwielbiają cynamonowe bułeczki
IZABELA29 09.04.2013 08:42
pięknie wygląda ale jaki zapach podczas pieczenia
kasienka23 09.04.2013 08:39
pomysłowe danie!
wyattearp 09.04.2013 07:50
NO REWELACJA!!!! JEŚLI TAK SMAKUJE JAK WYGLĄDA TO JA POPROSZĘ KAWAŁECZEK :)
misia53 09.04.2013 01:07
pięknie wyglada
Misia13 08.04.2013 23:20
wygląda super, musze wypróbowac
probofka 08.04.2013 23:06
jakie do ładne!!! ale chyba mogę tylko oko nacieszyć bo dla mnie zrobienie czegoś takiego to wyższa szkoła jazdy
gosia561 08.04.2013 20:33
bardzo ciekawy jest ten kształt
Olga_SK 08.04.2013 20:16
pięknie zapleciony!
czekoladka_m 08.04.2013 20:12
Wspaniale się prezentuje;)
Juleczka20 08.04.2013 19:51
ale świetne!biore do siebie i będe robić :)
muffina 08.04.2013 18:34
to jest na pewno smaczne:)! niesamowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak