Krewetki ze szpinakiem i kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • świeży szpinak

    100 gram
  • czosnek ząbki

    5 sztuk
  • krewetki koktajlowe

    100 gram
  • suszona mieszanka warzyw

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • olej z pestek winogron

    4 łyżki
  • kasza jaglana

    1 ugotowana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z łyżką oliwy, przyprawami, mieszanką suszonych warzyw i posiekaną natką pietruszki.

Szpinak opłukać, oderwać łodyżki, włożyć na patelnię razem z łyżką oliwy, pokrojonymi w cienkie plasterki trzema ząbkami czosnku i podgrzewać na małym ogniu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem.

Trzymając patelnię ze szpinakiem na małym ogniu dodać kaszę jaglaną i wymieszać.

Zamrożone krewetki opłukać gorącą wodą i zostawić na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać krewetki, drobno posiekane dwa ząbki czosnku i smażyć przez chwilę, często mieszając. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 02.03.2014 10:36
ciekawe i na pewno smaczne danie
Bernadeta1 12.02.2014 10:37
nigdy nie jadłam i bardzo ciekawa jestem smaku
Grazyna0211 22.03.2013 18:53
ze szpinakiem i kaszą brzmi zachęcająco
barbara11561 18.02.2013 13:45
ja bardzo lubię krewetki,ale z kaszą nie jadłam:)
caralajna 07.09.2012 08:24
bardzo oryginalne, na pewno smaczne danie
anemon 21.01.2012 13:21
Oczywiście wszystkim polecam i dziękuję. Tobie ben-ka powiem w sekrecie, że ja też nie jem, ale gotuję dla domowników i gości. Im smakują.
Sarenka 21.01.2012 12:29
Coś dla mnie!
ben-ka 12.12.2011 10:09
krewetek nie jem ale danie wyglada smecznie.
IZABELA29 03.10.2011 08:21
fajne do wypróbowania...
Motorek 19.06.2011 18:33
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat