Krewetki zapiekane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki mrożone

    700 g
  • masło

    100 g
  • oliwa

    50 ml
  • koper

    do smaku
  • papryka czerwona

    1/2 średniej
  • Szczypiorek cienki

    1 łyżka
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krewetki zapiekane foto
Krewetki zamrożone wrzucić na gotującą się wodę i po minucie odcedzić.
Krok 2 - Krewetki zapiekane foto
Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia.
Paprykę jak najdrobniej pokroić, posiekać szczypiorek i koperek - na patelni rozpuścić masło, dolać oliwę, doprawić wyciśniętym czosnkiem, solą morską i kolorowym pieprzem.
Chwilkę dusić, stale mieszając, aż lekko zmięknie papryka.
Nagrzać piekarnik do 200*C.
Krok 3 - Krewetki zapiekane foto
Krewetki ułożyć w blaszce i polać przygotowanym masłem.
Zapiekać 5-7 minut, w zależności od wielkości krewetek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 12.01.2014 00:57
Krewetki uwielbiam od ponad 20 lat :) Syn zaczął je jeść w wieku 5-6 lat, kiedy to zasmakował w pizzy z frutti di mare :) Ale z mężem zajęło mi to znacznie więcej czasu, bo jakoś nie był to przez lata Jego smak ;) No, ale ostatecznie się udało :P
babajaga1969 02.02.2013 14:27
pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat