Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki z pieprzem syczuańskim

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

20 średnich krewetek (użyłam gotowanych) 2
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
pół łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka natki pietruszki lub grubego szczypiorku
oliwa
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki z pieprzem syczuańskim

Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy im głowy. Później, lekko nacinamy zewnętrzną, górną część krewetki i wyciągamy delikatnie, czarną nitkę. Krewetki myjemy i osuszamy. Pieprz rozdrabniamy w moździerzu. Krewetki posypujemy pieprzem, dodajemy do nich imbir, plasterki czosnku, odrobinę oliwy, sól, marynujemy godzinę. Po tym czasie, na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki i smażymy około minuty z każdej strony. Całość posypujemy natką lub grubym szczypiorkiem. Podajemy z bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 31.01.2017 16:33
zjadłabym......
Wiesława1 31.01.2017 15:37
Pyszna propozycja
kasia.s 31.01.2017 13:35
Uwielbiam krewetki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak