Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki w makowym mleku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

średnich surowych krewetek 20
łyżeczkę mielonej kurkumy
2 łyżki mielonej kolendry
3 gałązki natki kolendry
ostre zielone chili
3 łyżki białego maku
łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego
2 srednie cebule
limonkę
sól i pieprz do smaku
olej 2 łyżki
mleko kokosowe 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki w makowym mleku

Chili grubo posiekaj, ewentualnie usuń nasiona, jeśli potrawa ma być niezbyt ostra. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę w półplasterki, a imbir w zapałki. Otwórz puszkę mleka. Zdejmij z góry gęsty krem kokosowy, odłóż. Rzadki płyn wlej do miksera, dodaj chili, kurkumę, nać kolendry, mieloną kolendrę, kmin i sporo czarnego pieprzu. Zmiksuj na gładko. Mak zmiel w młynku do kawy lub w moździerzu, dodaj do płynu. Rozgrzej olej na głębokiej patelni, wrzuć cebulę, czosnek i imbir, przesmaż 2 minuty, mieszając. Wlej mleczko kokosowe, zakwaś sokiem z limonki, dolej pół szklanki wody. Przykryj i gotuj 10 minut. Wrzuć oczyszczone krewetki i gęsty krem kokosowy, zamieszaj, zagotuj. Jak tylko krewetki zmienią kolor na różowy, wyłącz gaz. Podawaj z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak