Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki w cieście (prosty przepis)

5.0
(57)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kostki lodu 2 sztuki
mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
Czosnek suszony Prymat szczypta
krewetki duże 30 sztuk
olej do smażenia 1 litr
woda zimna 150 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki w cieście (prosty przepis)

Z wody i mąki robimy gęste ciasto. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem oraz czosnkiem. Dokładnie mieszamy i dodajemy kostki lodu, aby ciasto było zimne. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, zagęszczamy je dodając mąkę kukurydzianą.

Krewetki (najlepiej kupić już obrane) oprószamy mąką, przekładamy do miski z ciastem i dokładnie je obtaczamy. 

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy partiami krewetki. Ciasto powinno od razu zacząć się smażyć. Po kilku minutach wyciągamy krewetki za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 26.12.2012 15:02
fajnie wyglądają :) do obiadu albo na przekąskę
smakowita 05.05.2012 12:50
apetyczne
PaniMISIOWA 22.09.2011 13:33
wrzucamy do wody, żeby była zimna - wtedy ciasto jest bardziej chrupkie
kate.500 22.09.2011 12:02
a co z tymi kostkami lodu?
angelika14 11.05.2011 16:17
ale nabrałam ochotę na krewetki ....
Barbara40 07.04.2011 16:51
Bardzo smaczne
ZEWA 03.04.2011 10:44
nie przepadam za krewetkami, ale na te bym się kusiła
ZEWA 03.04.2011 10:43
nie przepadam za krewetkami, ale na te bym się kusiła
pegaz 22.11.2010 12:02
super
madagaskar 07.11.2010 20:07
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak