Krewetki w cieście (prosty przepis)

Krewetki w cieście (prosty przepis)

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostki lodu

    2 sztuki
  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • mąka kukurydziana

    1/2 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    szczypta
  • Czosnek suszony Prymat

    szczypta
  • krewetki duże

    30 sztuk
  • olej do smażenia

    1 litr
  • woda zimna

    150 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z wody i mąki robimy gęste ciasto. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem oraz czosnkiem. Dokładnie mieszamy i dodajemy kostki lodu, aby ciasto było zimne. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, zagęszczamy je dodając mąkę kukurydzianą.

Krewetki (najlepiej kupić już obrane) oprószamy mąką, przekładamy do miski z ciastem i dokładnie je obtaczamy. 

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy partiami krewetki. Ciasto powinno od razu zacząć się smażyć. Po kilku minutach wyciągamy krewetki za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 26.12.2012 15:02
fajnie wyglądają :) do obiadu albo na przekąskę
smakowita 05.05.2012 12:50
apetyczne
PaniMISIOWA 22.09.2011 13:33
wrzucamy do wody, żeby była zimna - wtedy ciasto jest bardziej chrupkie
kate.500 22.09.2011 12:02
a co z tymi kostkami lodu?
angelika14 11.05.2011 16:17
ale nabrałam ochotę na krewetki ....
Barbara40 07.04.2011 16:51
Bardzo smaczne
ZEWA 03.04.2011 10:44
nie przepadam za krewetkami, ale na te bym się kusiła
ZEWA 03.04.2011 10:43
nie przepadam za krewetkami, ale na te bym się kusiła
pegaz 22.11.2010 12:02
super
madagaskar 07.11.2010 20:07
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat