Krewetki na nalewce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki duże

    10 szt.
  • masło

    do smaku
  • oliwa

    do smaku
  • natka pietruszki

    do smaku
  • pieprz świeżo mielony

    do smaku
  • nalewka

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • makaron

  • ząbek czosnku

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy wg przepisu.
Masło i oliwę rozgrzać, wrzucić krewetki parę minut podsmażyć; dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz dużo pieprzu i zioła prowansalskie. Dusimy parę minut. Na koniec wszystko podlewamy nalewką (ja użyłam nalewki litewskiej Cepkeliu). Ciepły makaron rozkładamy na talerzach, wykładamy krewetki, polewamy wytworzonym sosem oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 20.03.2012 09:13
super
Justyna Jussstiii 02.11.2011 08:29
super
Justyna Jussstiii 02.11.2011 08:29
super
Aida 01.11.2011 13:51
krewetki są ostro - słodkie :) ostre ze względu na dużą ilość świeżo mielonego pieprzu a słodkie od nalewki :) jak dla mnie PYCHA :) do tego np.pomidorowy makaron...mmmm... :)
treonina 01.11.2011 11:49
uwielbiam każde danie z krewetkami - myślę że to danie także przypadnie mi do gustu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat