Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
krewetki
16/20 szt -
oliwa
100 ml -
czosnek
1 ząbek -
pomidory concasse (miąższ z pomidorów)
2 łyżki -
świeża kolendra
½ pęczka -
mango
1 szt -
melon gallo
1 szt -
świeża mięta
½ pęczka -
masło ziołowe
50 g -
szalotka
100 g -
białe wino
1 szklanka -
cytryna
1 szt -
czuszka
1 szt -
sos cytrynowy
2 łyzki -
imbir świeży
1 łyżeczka -
pestki słonecznika
prażone łyżka -
ogórek
1 szt -
pestki dyni
1 prażone -
kiełki słonecznika
100 g -
kiełki soi
100 g
Przepis i sposób przygotowania Krewetki królewskie z sosem cytrynowym i kolendrą podane z sałatką z mango, melona gallo i świeżej mięty
Krewetki obrać, oczyścić i usmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, szalotki, czuszki i przypraw. Pod koniec smażenia dodać pomidory, białe wino i masło ziołowe. Mango, melona i ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w cienkie paseczki. Z oliwy z oliwek, cytryny, przypraw i posiekanej mięty przygotować sos vinaigrette, skropić nim sałatkę.
Gotową sałatkę wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzach. Dodać krewetki i kolendrę, a następnie całość posypać upalonymi pestkami dyni i słonecznika.
Komentarze (3)