Krewetki królewskie z sosem cytrynowym i kolendrą podane z sałatką z mango, melona gallo i świeżej mięty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki

    16/20 szt
  • oliwa

    100 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • pomidory concasse (miąższ z pomidorów)

    2 łyżki
  • świeża kolendra

    ½ pęczka
  • mango

    1 szt
  • melon gallo

    1 szt
  • świeża mięta

    ½ pęczka
  • masło ziołowe

    50 g
  • szalotka

    100 g
  • białe wino

    1 szklanka
  • cytryna

    1 szt
  • czuszka

    1 szt
  • sos cytrynowy

    2 łyzki
  • imbir świeży

    1 łyżeczka
  • pestki słonecznika

    prażone łyżka
  • ogórek

    1 szt
  • pestki dyni

    1 prażone
  • kiełki słonecznika

    100 g
  • kiełki soi

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Krewetki obrać, oczyścić i usmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, szalotki, czuszki i przypraw. Pod koniec smażenia dodać pomidory, białe wino i masło ziołowe. Mango, melona i ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w cienkie paseczki. Z oliwy z oliwek, cytryny, przypraw i posiekanej mięty przygotować sos vinaigrette, skropić nim sałatkę.
Gotową sałatkę wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzach. Dodać krewetki i kolendrę, a następnie całość posypać upalonymi pestkami dyni i słonecznika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena80 07.03.2011 23:06
naprawdę królewskie
Barbara55 29.10.2010 19:11
tylko dla wytrwałych smakoszy
rakow2 27.10.2010 15:41
tylko nie to

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat