Krewetki black tiger w imbirowym cieście fritto misto podane ze szparagami, sałatką z owoców południowych i sosem miodowo-sojowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetek black tiger

    20 sztuk
  • mąki pszennej

    30 g
  • białych i zielonych szparagów

    150 g
  • upalonych ziaren sezamu

    1 łyżka
  • mango

    1 sztuka
  • melona

    1/2 sztuki
  • kiełków słonecznika

    50 g
  • oliwy z oliwek

    1 łyżka
  • papryczki chili

    1 sztuka
  • świeżej mięty

    kilka listków
  • sok z limonki

    - -
  • sosu sojowego

    150 ml
  • miodu

    1 łyżka
  • sambal oelek

    1/2 łyżeczki
  • imbir

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
200 ml mleka,
100 g mąki pszennej,
100 ml piwa imbirowego,
1 jajko,
½ łyżeczki imbiru Prymat,
Sól, pieprz czarny mielony Prymat

W rondelku zagotować sos sojowy, gdy odparuje dodać łyżkę miodu, sambal oelek i szczyptę imbiru. Owoce umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie słupki. Owoce wymieszać z kiełkami, a następnie dodać oliwę z oliwek, posiekaną papryczkę chili, miętę i sok z limonki.

Przygotować gęste ciasto, łącząc wszystkie składniki. Krewetki oprószyć mąką, następnie bardzo dokładnie maczać je w cieście i usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru (każdy rodzaj osobno).

Na sałatce owocowej ułożyć chrupiące krewetki, obok umieścić ciepłe szparagi. Całość skropić miodowo-sojowym sosem i posypać uprażonymi ziarnami sezamu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 01.04.2014 20:42
prezentują się świetnie :)
Ewa36 01.10.2012 23:37
super
Cikakameku 29.07.2012 22:09
ciekawe
artur7 31.12.2011 14:04
lubie
artur7 31.12.2011 14:03
lubie
aniapetr 03.10.2011 23:19
muszę spróbować
Justyna Jussstiii 04.09.2011 10:25
super
puellae90 24.07.2011 10:58
Może być dobre
ronald88 12.04.2011 22:11
super
Magdalena80 13.02.2011 21:55
jak ładnie podane- Elegancja Francja:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat