Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
krewetek black tiger
20 sztuk -
mąki pszennej
30 g -
białych i zielonych szparagów
150 g -
upalonych ziaren sezamu
1 łyżka -
mango
1 sztuka -
melona
1/2 sztuki -
kiełków słonecznika
50 g -
oliwy z oliwek
1 łyżka -
papryczki chili
1 sztuka -
świeżej mięty
kilka listków -
sok z limonki
- - -
sosu sojowego
150 ml -
miodu
1 łyżka -
sambal oelek
1/2 łyżeczki -
imbir
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Krewetki black tiger w imbirowym cieście fritto misto podane ze szparagami, sałatką z owoców południowych i sosem miodowo-sojowym
200 ml mleka,
100 g mąki pszennej,
100 ml piwa imbirowego,
1 jajko,
½ łyżeczki imbiru Prymat,
Sól, pieprz czarny mielony Prymat
W rondelku zagotować sos sojowy, gdy odparuje dodać łyżkę miodu, sambal oelek i szczyptę imbiru. Owoce umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie słupki. Owoce wymieszać z kiełkami, a następnie dodać oliwę z oliwek, posiekaną papryczkę chili, miętę i sok z limonki.
Przygotować gęste ciasto, łącząc wszystkie składniki. Krewetki oprószyć mąką, następnie bardzo dokładnie maczać je w cieście i usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru (każdy rodzaj osobno).
Na sałatce owocowej ułożyć chrupiące krewetki, obok umieścić ciepłe szparagi. Całość skropić miodowo-sojowym sosem i posypać uprażonymi ziarnami sezamu.
Komentarze (23)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (13)