kresowy zawijaniec

kresowy zawijaniec

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    400 gram
  • drożdże

    1 opakowanie
  • mleko

    0,5 szklanki
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    1 płaska łyżeczka
  • Nadzienie:

  • cebula

    3 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • ser

    150 gram
  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • Mieszanka:

    1 opakowanie
  • groszek

    1 opakowanie
  • marchew

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - kresowy zawijaniec foto
z podanych składników na ciasto wyrabiamy drożdzowca i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
Krok 2 - kresowy zawijaniec foto
cebulę, papryki obieramy i kroimy w kwadraciki, lekko dusimy na wolnym ogniu.
Krok 3 - kresowy zawijaniec foto
gdy papryka lekko zmięknie dodajemy groszek z marchewka i wszystko jeszcze przez chwilkę dusimy.
Krok 4 - kresowy zawijaniec foto
zestawiamy z ognia i dodajemy ser ( najlepiej go sobie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę). wszystko doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Krok 5 - kresowy zawijaniec foto
do miski z ostudzonym farszem dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Krok 6 - kresowy zawijaniec foto
wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory placek. rozkładamy równomiernie nasz farsz zostawiając miejsce po bokach placka.
Krok 7 - kresowy zawijaniec foto
całe ciasto zwijamy jak roladę dosyć ciasno i kroimy jak na zdjęciu.
Krok 8 - kresowy zawijaniec foto
pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 min.podajemy z barszczem czerwonym lub polane ketchupem. smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

31.08.2013 05:14
super przepis:-)

Alex_M

11.02.2013 13:19
ciekawe :) musze wyprobowac

Joanna23

30.01.2013 10:48
jeszcze nie jadłam

Poison1988

29.01.2013 10:21
ajjj do schrupania :) z wyglądu rewelacja i patrząc na składniki - ze smaku też :)

Adrian3

28.01.2013 21:16
świetne:)

fotoviderek

28.01.2013 20:07
Wspaniale to wygląda. Na pewno też i tak smakuje :)

gosia56

28.01.2013 19:43
pycha

Kekerboom

28.01.2013 19:28
super

treonina

28.01.2013 19:23
bardzo fajny pomysł

Zdzisław

28.01.2013 19:09
smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat