Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kresowy gryczany kisiel

5.0
(37)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 1 kilogram
woda letnia wg potrzeb
chleb razowy 1 kromka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
olej 100 mililitrów
cebula biała 1 sztuka

Porada

Zawsze do tego kisielu kupuje się olej rzepakowy z przydomowych tłoczarni, czyli nie taki ze sklepu, a taki dostępny na targu od gospodarza. Ciekawa jestem kto z Was spróbowałby tego dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Kresowy gryczany kisiel

Kaszę gryczaną, najlepiej taką z młyna wsypać do miski, dodać skórkę z chleba razowego i zalać letnią wodą w takiej ilości by przykryła kaszę i była mniej więcej 3 cm ponad kaszą.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Następnie, gdy kasza napęcznieje przepuszczamy ją przez maszynkę do mięsa, a otrzymaną masę przecedzamy przez sito, pomagając sobie drewnianym wałkiem. Sito przelewamy niewielką ilością przegotowanej wody.

Tak uzyskane gryczane mleczko przelewamy do garnka, stawiamy na gazie i ciągle mieszając gotujemy do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu. W tym czasie dodajemy też szczyptę soli. Tak ugotowany kisiel rozlewamy do miseczek i odstawiamy w chłodne miejsce.

Przed podaniem, czyli przed wieczerzą Wigilijną obieramy cebulę, drobno ją kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Kisiel polewamy olejem z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina 04.02.2023 09:38
Moze mi pani powiedzieć, dlaczego nie wychodzi mi taki czysty kisiel jak na zdjęciu, tylko taki chropowaty?
KaLa 26.12.2022 15:08
Najlepszy, w moim domu jest od zawsze, robila go moja babcia, robi moja mama, przymierzam sie i ja. Dla mnie nie ma Świąt bez kiślu i bez charakterystycznego smaku oleju rzepakowego!!! Pychota
Natalia 18.12.2022 13:18
Ile wcześniej można zrobić kisiel? Czy długo jest świeży?
Doradca Smaku 19.12.2022 09:58
Można zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce :)
Ewa 18.12.2022 10:01
Jest smaczny, robię go od 47 lat. Wcześniej jadłam kisiel w domu rodzinnym .Oczywiscie wtedy nie smakował ale należało spróbować wszystkich potraw znajdujących się na stole wigilijnym.
Natalia 18.12.2022 13:17
Ile wcześniej można zrobić kisiel. Pamiętam go z dzieciństwa i chce zrobić rodzicom niespodziankę. Danie to robiła babcia.
Krystyna 16.11.2022 11:59
Jest pyszny Polecam wszystkim, nie tylko na Wigilię
ben-ka 01.06.2017 10:13
Staram się podtrzymywać tradycję :)
Jagódka77 28.03.2017 17:45
bardzo ciekawy przepis
Diana Rusiłowicz 22.03.2017 00:23
Bardzo smaczna propozycja.
ben-ka 10.01.2017 15:32
Ja jem, ale jako dziecko nigdy nie chciałam nawet spróbować :)
IZABELA29 07.01.2017 14:23
Nigdy nie robilam
anulka69 07.01.2017 09:44
ciekawy przepis ja nigdy nie robiłam i nie jadłam
anemon 06.12.2016 20:26
Bardzo ciekawa i dla mnie zupełnie nieznana potrawa Wigilijna. Warto przypominać i propagować stare, tradycyjne potrawy regionalne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak